Populárne Príspevky

Redakcia Choice - 2019

Parabény, sírany: Prečo sa nebojte "strašidelných" zložiek

Rastúca popularita "čistej krásy" spolu s pozoruhodnou vitalitou mýtov o kozmetike prispeli k šíreniu názorov o neistote a dokonca o škodlivosti zložiek, ktoré sa nachádzajú vo väčšine našich plechoviek. Najznámejšie objekty opálov sú parabény a sulfáty: zdá sa, že v kozmetickom priemysle sa dnes označenie „SLS-free“ používa ako ochrana pred pádom predaja. Pokúsili sme sa zistiť, odkiaľ ľudia nesúhlasia s týmito látkami a či existujú dôvody na nedôveru v kozmetickú chémiu.

text: Christina Farberova

parabény

Parabény sú chemikálie, ktoré sa používajú ako konzervačné látky a potravinárske prísady. V kozmetike, výrobkoch osobnej starostlivosti a potravinách pôsobia ako konzervačné látky: nedovoľujú, aby sa v hmote objavovali mikróby, plesne a kvasinky. Kozmetika bez parabénu sa v priebehu niekoľkých hodín zmení na fermentovanú bažinu. Začiatkom 80-tych rokov skupina na kontrolu kozmetických zložiek (CIR) skontrolovala bezpečnosť metyl-, etyl-, propyl- a butylparabénu a dospela k záveru, že sú pre ľudí neškodné.

„Existujú parabény v rôznych kozmetických výrobkoch: rúž, riasenka a korektor, v sanskríne, v zubnej paste,“ hovorí Alina Bayeva, kozmetická chemik a zakladateľka značky Bjarmia. „Vojna s týmito konzervačnými látkami začala v roku 2004 po zverejnení štúdie, ktorých autori našli stopy parabénov v niektorých vzorkách nádorov rakoviny prsníka Odvtedy boli parabény umiestnené na čiernych zoznamoch ekologických bloggerov a výrobcovia ich okamžite odstránili z receptov, aby sa nebrzdili a nevznikli hnev kupujúcich.

Výsledky štúdie z roku 2004 ukázali, že parabény majú vlastnosti podobné estrogénu. Estrogény sú hormóny, ktoré spôsobujú rast a delenie prsných buniek, normálnych aj malígnych.. Niektoré stavy ženského tela (neskorá menopauza, náhly prírastok hmotnosti, nedostatok detí) môžu zvýšiť účinok estrogénu na telo, čo je spojené so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny prsníka. Táto skutočnosť a znepokojení vedci. Veda však vie, že aj najsilnejší parabén, butylparabén, má slabú aktivitu podobnú estrogénu (desiatky tisíckrát nižšiu aktivitu estrogénov produkovaných v ľudskom tele). Preto prirodzené estrogény (alebo tie, ktoré sa berú ako náhrada hormónov) majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú hrať vo vývoji rakoviny prsníka, pretože ich aktivita je mnohonásobne vyššia ako aktivita parabénov.

Spoločnosť CIR opäť preskúmala stanovisko komisie a potvrdila predchádzajúce zistenia: parabény sú bezpečné ako kozmetický konzervačný prostriedok

Výbor Európskej komisie pre bezpečnosť spotrebiteľov (SCCS) oznámil v roku 2011, že v nízkych koncentráciách sú metylparabén a etylparabén bezpečné: 0,4%, ak sa látka používa samostatne, 0,8% pri zmiešaní s inými konzervačnými látkami. SCCS odporúča znížiť hladiny propylparabénu a butylparabénu: súčet ich jednotlivých koncentrácií by nemal prekročiť 0,19%. Priemysel prijal rozhodnutie pracovať a znížil koncentráciu parabénov. Zvyšok zistení komisie nemal veľký vplyv na kozmetický priemysel, len v Dánsku vláda zakázala používanie propyl a butylparabénov v kozmetike pre deti do troch rokov. Spoločnosť CIR opäť preskúmala stanovisko komisie a potvrdila predchádzajúce závery: parabény sú bezpečné ako kozmetický konzervačný prostriedok. V roku 2012 boli opäť oslobodení. Je pravda, že vyrovnanosť CIR a chemikov, zvyknutých na prácu s parabénmi, netrvala dlho. Pred pol rokom požiadala environmentálna organizácia Women Voices, ktorá skúma toxické chemikálie v kozmetike a domácom tovare, o preskúmanie stavu konzervačných látok. Čoskoro sa pravdepodobne dozvieme nové fakty o parabénoch.

Ak sú však tieto látky neškodné, prečo výrobcovia kozmetiky na svojom obale stále píšu „parabény zadarmo“? „Ľudia si stále myslia, že parabény môžu spôsobiť rakovinu prsníka a endokrinné poruchy,“ vysvetľuje Alina Bayeva. „Preto označenie„ bez parabénov “na etikete stále znižuje obavy spotrebiteľov pri výbere kozmetiky.“

sulfáty

Laurylsulfát sodný (SLS) a nátriumlaurethansulfát (SLES) sú povrchovo aktívne látky, ktoré sa často nachádzajú v pracích prostriedkoch, pracích géloch, zubných pastách, šampónoch, penách na holenie a dokonca aj v potravinárskych výrobkoch (FDA umožňuje použitie SLS as). potravinový doplnok). Úlohou všetkých povrchovo aktívnych látok je dobre peniť a odstrániť mastnotu a nečistoty. SLS to zvláda lepšie ako iné - je to lacné a efektívne, takže výrobcovia kozmetiky a výrobkov osobnej starostlivosti ho využívajú.

„Prečo sú sulfáty prekliate? Molekuly akéhokoľvek povrchovo aktívneho činidla môžu byť zapustené do lipidovej bariéry na koži a oslabiť ju, aby boli priepustné,“ hovorí kozmetický chemik, spoluzakladateľ značiek InnSkin a SKINIO Victoria Sharapova. „Aniónové povrchovo aktívne látky, ako sú SLS a SLES, to robia obzvlášť agresívne: prírodné bariéra sa stáva "sitom", čo zvyšuje stratu vlhkosti, čo vedie k odlupovaniu, podráždeniu a dehydratácii pokožky. "

Komisia CIR preskúmala obe zložky: prvýkrát v roku 1983 a opäť v roku 2002. Experti zistili, že SLS a SLES môžu dráždiť pokožku, ak na nej zostávajú dlhodobo vo vysokej koncentrácii. Vystavenie roztoku SLS v koncentrácii viac ako 2% počas dňa môže zvýšiť stratu transepidermálnej vlhkosti stratum corneum a spôsobiť mierny, ale reverzibilný zápal. Čím vyššia je koncentrácia sulfátov a čím dlhšie zostávajú na koži, tým väčšia je pravdepodobnosť podráždenia. Zistili tiež, že pri dlhodobom používaní provokuje laurylsulfát sodný komedóny u králikov, závažné zmeny v koži a poškodenie vlasových folikulov u potkanov. Autori štúdie, publikovanej v časopise Journal of Toxicology and Environmental Health, sa domnievajú, že hlavný problém - podráždenie očí a pokožky pod vplyvom SLS - možno vyriešiť náležitým vývojom receptúr a relevantných testov.

Napríklad, sírany sa nehodia kučeravým ľuďom - "chmýří" vlasy. Pre atopickú alebo reaktívnu pokožku tiež nie sú žiaduce, ale pre mastné budú správne

Experti CIR sa domnievajú, že sulfáty sú bezpečné pre ľudské zdravie vo výrobkoch, ktoré sa rýchlo aplikujú a vymývajú rovnako rýchlo: v šampónoch, čistiacich géloch, chemikáliách pre domácnosť. Spotrebiteľ ich nemusí niekoľko hodín držať na sebe a výrobca - aby zložil viac ako 1%. Iné výsledky testov na zvieratách (komedóny u králikov, poškodenie vlasových folikulov u potkanov) CIR odporúča, aby sa pri vývoji kozmetických výrobkov zohľadňovali.

„Je možné nahradiť SLS / SLES v kozmetike niečím? Je to možné, ale bude to menej peny a nižšia čistiaca kapacita,“ hovorí Victoria Sharapova. „Existujú alternatívne povrchovo aktívne látky, ale spotrebiteľské vlastnosti výrobku často trpia kvôli glukozidom a zle distribuovaná, laurylsarkozinát sodný a kokosová pena horšia, a preto je horšia, čo je kritické v prípade olejovitej alebo seboroickej skalpovej pokožky.Môžete tiež vyvážiť SLS a SLES v iných, benígnejších povrchovo aktívnych látkach, v tomto prípade bude liek oveľa mäkší.

Čo robiť? Vezmite si, že sulfáty sú bezpečné pre ľudské zdravie. Ale ako každý iný komponent - či už je to vitamín C alebo retinol - niekto nemusí byť vhodný. Napríklad, sírany sa nehodia kučeravým ľuďom - "chmýří" vlasy. Pre atopickú alebo reaktívnu pokožku tiež nie sú žiaduce, ale pre mastné budú správne. Môžete si kúpiť výrobky bez sulfátov - existuje mnoho z nich, ale namiesto SLS a SLES budú v kompozícii nevyhnutne iné povrchovo aktívne látky. Môžete si kúpiť obvyklé výrobky so sulfátmi, riadiť sa pokynmi a neuchovávať krém, šampón alebo penu na koži príliš dlho.

triclosan

Zatiaľ čo spotrebitelia hlasno preklievajú sulfáty a parabény, jeden z tých sporných zostáva v tieni triclosanu. Často sa používa v antibakteriálnych mydlách a ručných géloch, antiperspirantoch a zubných pastách. Triclosan slúži ako kozmetický biocíd (inhibuje pôsobenie mikroorganizmov), deodorant a konzervačné látky. Ľahko sa vstrebáva do pokožky a slizníc, ukladá sa do tkanív a tekutín. V septembri 2016 FDA zakázala používanie triclosanu v tekutom a pevnom mydle, ale umožnila pridanie zubnej pasty, ručných dezinfekčných prostriedkov a ústnych vôd. Európska únia obmedzila maximálnu koncentráciu triclosanu v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti: v zubných pastách, mydlách na ruky, sprchovacích géloch a prášku by nemala byť vyššia ako 0,3%.

Vedci stále skúmajú, ako triclosan ovplyvňuje ľudské zdravie a životné prostredie. Niektoré štúdie ukázali, že vysoké dávky triclosanu znižujú hladinu hormónov štítnej žľazy u potkanov. Iní identifikovali možnosť vzniku rakoviny kože po dlhšej expozícii triclosanu u zvierat. Zatiaľ čo tieto hypotézy neboli potvrdené.

„Štúdie FDA a EMA nepreukázali, že triclosan v mydle alebo kozmetike spôsobuje rakovinu, alergie a rezistenciu na antibiotiká,“ hovorí Ekaterina Shimanovskaya, PhD Life Sciences vo viedenskom Biocentre. “Existujú však štúdie, ktoré naznačujú, že triclosan môže aktivovať proteín p16 Je to zlé: bunky sa musia deliť, obnovovať a tiež pozorovať, že triclosan ovplyvňuje zvýšenie veľkosti pečene u potkanov a vedie k reverzibilným alergickým reakciám u ošípaných, ale opäť vo zvýšených koncentráciách as predĺženým trvaním. zdeystvii ". Podľa Shimanovskaya, neexistujú žiadne vedecké štúdie dokazujúce, že triclosan je nebezpečný pre ľudské zdravie. Je však už známe, že použitie produktov s triclosanom vedie k metabolizmu tejto látky v ľudskom tele. A ak sa v dôsledku použitia mydla triclosan jednoducho hromadí v horných vrstvách kože, potom sa zubnou pastou a perorálnymi pomôckami rýchlo vstrebáva do krvi cez sliznicu.

Je už známe, že použitie produktov s triclosanom vedie k metabolizmu tejto látky v ľudskom tele.

CIR a SCCP tiež skúmali bezpečnosť triclosanu a rozhodli, že by sa mohol používať v regulovaných koncentráciách: dnes je to 0,3% v Európe, Kanade a Austrálii, 0,1% v Japonsku. Problém je v tom, že nie je známe, či je táto zložka prospešná pre spotrebiteľov. Napríklad antibakteriálne mydlo s triclosanom nie je o nič lepšie ako obvykle: nezabíja viac baktérií, nevytvára ruky na ruky. Štúdie ukázali, že to funguje efektívnejšie len vtedy, keď sa baktérie "kúpať" v ňom nie dvadsať sekúnd (a to tak dlho, ako Svetová zdravotnícka organizácia odporúča umývať ruky), ale deväť hodín v rade.

Skutočnosť, že triclosan spôsobuje rakovinu alebo alergie, narúša štítnu žľazu, zatiaľ nebola dokázaná, ale antibakteriálne mydlo by nemalo byť zneužívané. „Z vedeckého hľadiska je zdravá a čistá osoba vo všeobecnosti lepšie umývať iba vodou: je to dobré pre životné prostredie (menej rýb a mikroorganizmov zomrie v zásobníkoch) a pre tie„ dobré “baktérie, ktoré žijú na našej koži (ústa, žalúdok, a v intímnej zóne) a statočne chráni pred škodlivými baktériami, dodáva Yekaterina Shimanovskaya. “Ale obyčajné mydlo je však vhodné na umývanie rúk a bude bezpečnejšie pre životné prostredie.

FOTO:kaowenhua - stock.adobe.com (1, 2, 3)

Загрузка...

Zanechajte Svoj Komentár