Populárne Príspevky

Redakcia Choice - 2019

Ticho jahniat: ako sa zvieratá používajú na výrobu kozmetiky

Margarita Virová

Minulý týždeň sme aktívne diskutovali o vzťahu Natura Siberica. s sobom parohy - všetko bolo vyriešené v prospech zvierat, ale búrlivá diskusia sama o sebe bola orientačná. Zložky živočíšneho pôvodu, spravodlivosť v záujme, sa používajú v mnohých kozmetických výrobkoch a značná časť z nich sa získava krutými metódami. Časy sa, samozrejme, menia, as nimi aj postoj spotrebiteľov a výrobcov k etickej stránke problému a úcta k prírode. Progresívne spoločnosti sa snažia získať certifikáty ohľaduplnosti k životnému prostrediu a odmietajú testovať na zvieratách. Kozmetický priemysel má však dlhodobý a silný vzťah s látkami podobného pôvodu, ktoré sa nedajú rýchlo a ľahko opustiť. Tento problém nie je možné považovať za jednoznačné, ale máme fakty: povieme vám, čo možno široko používané komponenty modernej kozmetiky považovať za neetické.

Kyselina stearová

Použitie tejto mastnej kyseliny je veľmi bežné pri výrobe mydiel a krémov, je to často jedna z hlavných zložiek nástroja, nachádza sa aj vo sviečkach. Všeobecne platí, že ľudstvo sa už naučilo syntetizovať kyselinu stearovú, ale možno ju tiež získať z rastlinných surovín, ako je napríklad palmový olej. Kyselina stearová je však častejšie extrahovaná zo živočíšnych tukov: skopové a bravčové tuky obsahujú asi 30% tejto látky. Pôvod komponentov nie je vždy uvedený na obaloch, ale značky, ktoré používajú etickú verziu kyseliny stearovej, sú často napísané v otvorených zdrojoch - na webových stránkach a fórach.

Beaver jet

Aromatická látka, ktorá je extrahovaná zo žliaz vnútornej sekrécie bobrov (súčasne trpia zvieratá oboch pohlaví), je obľúbená v parfumérii a tradičnej medicíne. Bobrový prúd, podobne ako neslávne známe jeleňové parohy, je obklopený mnohými tvrdeniami o jeho prirodzených liečivých vlastnostiach, avšak úradná medicína je rozpoznaná len ako adaptogén. Pri výrobe vonných látok je prúd bobra, podobne ako jantár, už dlho fixačným činidlom. Upozorňujeme vás na skutočnosť, že extrakcia prúdu bobra nie je možná bez toho, aby sme zabili zviera (na tento účel musia byť žľazy vyňaté z tela bobra) a pytliactvo na tejto pôde nie je zriedkavou praxou.

pižmo

Samotný názov tejto látky neskrýva jej pôvod: slovo "muscus", ktoré spadalo do latinčiny zo sanskrtu, znamená semenníky alebo miešky. Toto tajomstvo sa vyrába v žľazách rôznych zvierat, ako sú civet, pižmo alebo jeleň. Pižmo-jeleň, ktorý bol zabitý vo veľkom množstve kvôli dobytku, je dnes uvedený v Červenej knihe, a tajomstvo sa získava na farmách od živých organizmov s naj humánnejšími metódami (látka musí byť odstránená z tela šelmy, ale v tomto čase je to anestézia všetkými normami). Medzitým je široko známy v parfumérii a zeleninovom pižmoch, extrahovaných z galbanumu - ale jeho chuť sa mierne líši od "glandulárneho" pižma živočíšneho pôvodu.

kolagén

Keď už hovoríme o kolagéne, mali by sme začať so skutočnosťou, že jeho účinnosť v kozmetike nie je presvedčivo dokázaná, ale naďalej je prítomná v rôznych formuláciách, vrátane pomerne drahých a vážnych prostriedkov. Kolagén sa získava z dermis kože hovädzieho dobytka, a to je jediná možnosť: keď ľudia hovoria o "morský" a "zeleninový" kolagén, znamenajú látky, ktoré sú extrahované z kože morských rýb alebo z rastlinných zdrojov podobných vo vlastnostiach a štruktúre. Prečo je to viac či menej bezvýznamný nápad? Pretože molekuly kolagénu sú pomerne veľké a jednoducho nie sú schopné preniknúť hlboko do pokožky, aj keď na povrchu je účinok produktov obsahujúcich kolagén často dosť nápadný (pretože je ľahké uhádnuť, nie je to dlho).

skvalén

Potrebná zložka v mnohých krémoch je zodpovedná za zabezpečenie integrity kožnej lipidovej bariéry. Látka extrahovaná zo žraločej pečene postupne z objektívnych dôvodov postupne ustupuje do minulosti: v kozmetických výrobkoch nie je skvalán (syntetický analóg skvalénu) horší ako prírodný vo svojich vlastnostiach, tú istú látku možno extrahovať z rastlinných olejov (napríklad olivový olej) a výrobcu skvalénu. pôvod bude stáť oveľa viac ako jeho etický náprotivok. Ale pred niekoľkými rokmi ho široko používali ázijskí výrobcovia a aj naďalej sa používajú v niektorých produktoch s „prirodzeným“ obrazom na celom svete.

med

Populárny v "organickej" produkcii a medzi značkami bez prirodzeného obrazu je med extrahovaný bez zabíjania hmyzu, ale jeho neprítomnosť v kompozícii je nevyhnutná pre oponentov zneužívania zvierat vo všetkých jeho formách. Med je nenáročný na interakciu s inými zložkami, ktoré sa často nachádzajú v krémoch, mydlových výrobkoch a rôznych šampónoch a balzamoch. Pre tých, ktorí dodržiavajú prísne názory, je potrebné monitorovať prítomnosť medu: často dokonca aj tie značky, ktoré dodržiavajú environmentálnu bezpečnosť, nezdieľajú Vegan hnev nad medom a nemusia ho uvádzať v zložení.

košenila

Kochleárna chyba je hmyz, z ktorého sa vyrába karmínové farbivo z tiel samíc. Dnes to nie je až tak často, ale stále niekedy záblesky v zložení voňavkárskych výrobkov a používa sa v potravinárskom priemysle. Syntetické červené farbivo je lacnejšie a výroba s jeho účasťou stojí menej úsilia, takže karmín je stále luxusom z minulosti. Tradícia extrakcie farbiva z cochineal je však zakorenená napríklad v Južnej Amerike, takže nebude čoskoro úplne mimo obehu.

elastín

Ďalšou zložkou kozmetiky proti starnutiu je, že je spárovaná s kolagénom a podporuje regeneráciu buniek. Elastín sa naďalej extrahuje z krvných ciev vtákov a cicavcov - táto látka je vždy živočíšneho pôvodu. Hovorí o svojej neefektívnosti tak často, ako o neefektívnosti kolagénu: látka tiež nie je schopná preniknúť príliš hlboko, takže pokožka dostáva len povrchný účinok. Syntetické analógy elastínu v kozmetike a kozmetike sa nenachádzajú.

kaviár

Celý monomark rastie na kaviárových extraktoch - v kaviári je naozaj nevídaný vysoký obsah látok, ktoré sú tiež užitočné pre kožu. A najmä výrobcovia anti-aging prostriedky šustiť okolo neho. Opäť hovoria hlavne o kúzle kolagénu a elastínu, ktorého produkciu posilňujú kaviárové deriváty. Zároveň sú všetky látky, ktoré sa nachádzajú v ikerách rýb, úspešne získané syntetickými prostriedkami, takže marketing, sľubný fleur luxusu a okamžitý zrejmý efekt, zohráva dôležitú úlohu v popularite kozmetiky obsahujúcej túto zložku.

Snail mucin

Najobľúbenejšia zložka ázijskej kozmetiky bola objavená v Čile - prvá slimáková smotana bola vydaná koncom 90-tych rokov, odkedy boli zloženia a vzorce preformulované a prepracované a dnes sa stali skutočne módnymi. Produkcia mucínu je všeobecne považovaná za humánnu, ale stojí za to zvážiť, že nikto nezaostáva za slimákmi po celom farme, zbierajúc svoje pravidelné hlieny: v kozmetike používajú tajomstvo vylučované zvieratami v strese. Ak chcete získať to, slimáky sú pretrepané a otočený v špeciálnych zariadeniach alebo vystrašený jasným svetlom, a potom prepustený na vlastné podnikanie. Mimochodom, Mutsin, na rozdiel od niektorých tvrdení, nie je hypoalergénnou látkou.

fotografie: Dickov - stock.adobe.com, exopixel - stock.adobe.com, wolfelarry - stock.adobe.com, SlayStorm - stock.adobe.com, photobalance - stock.adobe.com

Загрузка...

Zanechajte Svoj Komentár